Helmikuu on perinteisesti ollut maatiloilla talouden tarkastelun aikaa. Kuitteja on ”naputeltu” kiivasta tahtia tilinpäätöstä varten, ja kenties ajatus viivähtää hetken myös siinä, mihin ne rahat ovat oikein menneet…?

On selvää, että puhuttiinpa viljan, lihan, maidon tai minkä tahansa muun maataloustuotteen tuottajahinnasta, voidaan heti todeta että tuottajahinta on kustannustasoonkin nähden liian alhainen. Asian voi muotoilla myös niin, että tuotteesta saatava tuottajahinta ei välttämättä kata siitä syntyneitä tuotantokustannuksia. Toiminnan kehittämisen kannalta on oleellista tuntea oman tilan tuotteensa, ja erityisesti nautatiloilla myös kotoisten rehujen tuotantokustannus, onhan rehukustannus suurimpia yksittäisiä kustannuseriä esim. maidon tuotantokustannuksessa. Olenkin joskus esittänyt kysymyksen; kuinka voit esimerkiksi optimoida ruokintaa, jos suurimman rehukomponentin eli säilörehun tuotantokustannus ei ole tiedossa?

Seuraavassa esimerkki säilörehun tuotantokustannuksen merkityksestä tilan kokonaistalouteen:

Säilörehun tuotantomäärä vuodessa 400 000 kg ka (n. 60 lehmää sekä nuorkarja)

Säilörehun tuotantokustannus 21 snt/kg ka => 84 000 €, eli säilörehun tuottaminen maksaa tilalle tuon summan

Jos säilörehun tuotantoa saadaan tehostettua esim. lajikevalinnan, lannoituksen, oikea-aikaisten hankintojen tai satotason nousun kautta niin, että tuotantokustannus laskisi 1,0 snt/kg ka, jolloin se olisi 20 snt/kg ka,

säilörehun tuotanto maksaisi  (400 000 kg ka * 20 snt/kg ka) => 80 000

Eli pieni muutos tuotantokustannuksessa toisi säästöä 4000 euroa vuodessa, kaikki kotiinpäin 😊

Säilörehun tuotantokustannuslaskelman sekä muuta peltoviljelyn taloustarkastelua voi tehdä Neuvo-palveluna, joita saat nyt myös Peltotiedolta. Mietitäänkö yhdessä ratkaisut joilla hankitaan sinulle ja perheellesi vaikkapa ensi talven lomarahat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *