Itääkö TOS-siemenesi tänä keväänä?

Jos aiot kylvää ensi keväänä, päädyt väkisinkin pohtimaan myös kylvösiemenmääriä. Kuinka pitkälle oma siemen riittää ja kuinka paljon tarvitset ostosiementä? Vastaukset näihin kysymyksiin riippuvat tietysti paljon siitä, oletko tuottanut tilallasi tilan omaa siementä (TOS-siemen).

Suomessa noin 70 % viljapelloista kylvetään TOS-siemenellä. Nurmi- ja öljykasveilla TOS-siemenen osuus on huomattavasti pienempi ja siemen on pääosin sertifioitua.

Ostaessasi sertifioitua siementä saat siemenerän mukana tiedon siitä, mikä erän itävyys on. Vakuustodistuksesta löytyy tieto myös tuhannen siemenen painosta ja usein puhtaudestakin. Näiden siemenerän ominaisuuksien ja sopivan kylvötiheyden avulla lasketaan kylvömäärä.
Vakuustodistuksen voimassaolon ajan voit luottaa siihen, että tiedot pitävät paikkansa. Sertifioitu siemen on myös lajiteltu ja kunnostettu niin, että se on siemenkäyttöön mahdollisimman sopivaa.

Entä mistä saat TOS-siemenen vastaavat tiedot tai miten saat selville ylivuotisten sertifioitujen siemenerien itävyyden? Kotona voi tehdä itävyys- tai orastuvuuskokeita ja usein niistä saa hyvän käsityksen erän kelvollisuudesta siemeneksi. Sen sijaan muut siemenen tärkeät ominaisuudet jäävät helposti selvittämättä: harva määrittää tuhannen siemenen painoa tai tekee epäilyttävän heikosti itävälle siemenelle elinvoimaisuustestejä.

Joskus heikon itävyyden taustalla on korkea DON-toksiinipitoisuus tai muu tautisaastunta, jolloin on tärkeä tietää, pystyykö siemeneksi ajatellun erän laatua parantamaan lajittelulla tai peittaamalla vai onko erän siemenkäytöstä syytä luopua ja vaikkapa ostaa tilalle sertifioitua siementä. Koska sekä itävyys että tuhannen siemenen paino voivat vaihdella useita kymmeniä prosentteja siemenerän kasvuolosuhteiden ja käsittelyn takia, on kylvömäärän arviointi ilman tarkkoja laatutietoja melkoista hakuammuntaa.

TOS-siemenen laatu on mahdollista selvittää laboratorio-oloissa. Pohjois-Savossa TOS-siemenen analyysipalveluita tarjoaa Satolab Oy. TOS-siemenen itävyyspaketteihin kuuluu aina analyysitulosten lisäksi myös kylvömääräsuositus ja erän kunnostussuositus – et siis tarvitse jäädä miettimään, mitä erälle pitäisi tehdä ja mikä se kylvömäärä onkaan. Samasta tai vaikka rehuksi käytettävästä viljanäytteestä voi myös tilata toksiinianalyysejä.

Analyysiterveisin,
Satolab Oy:n väki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *