Kevät on edennyt huimaa vauhtia ja kohta meillä on jo kesä ja uusi kasvukausi. Blogiteksteissä oli taukoa nyt kuukauden ajan, mutta nyt taas hieman ajatuksia paperille 😊

Enpä muista, että olisin kovin monena keväänä käynyt tutkimassa nurmia jo reilusti huhtikuun puolella, mutta nyt siis on jo tätäkin päästy tekemään. Näyttäisi siltä, että nurmet ovat talvehtineet pääsääntöisesti hyvin ja suuremmilta talvituhoilta on vältytty. Myös viime vuonna perustetut nurmet ovat näyttäneet yllättävänkin hyviltä; ehkä saimme viime syksynä vettä kuitenkin sen verran, että versot ehtivät vahvistua ja talvehtivat hyvin? Lohkoilta, joilta viime vuonna puitiin hyvä kevätviljasato – viljavuosihan ei Pohjois-Savossa ollut mitenkään huono- on kyllä aukkoisuutta nurmissa ja täydennyskylvö on tarpeen. Lumet vain ovat sulaneet kovin epätasaisesti ja toisaalta sulamisen jälkeen pinta kuivunut todella nopeasti, että veikkaanpa että monella lohkolla voi kevätkosteuden puute jo viivästyttää täydennyskylvetyn siemenen itämistä. Jospa lähipäivinä saataisiin hieman vettä!

Tämä kuva ei tee oikeutta tälle viime vuonna suojaviljaan perustetulle nurmelle; hajakylvönä perustettu nurmi oli perustunut oikein hyvin.

Kuivuus ei sen sijaan ole haitannut rikkakasvien kasvuun lähtöä, ja esimerkiksi syysitoisista rikkakasveista peltokanankaali on jo hyvässä kasvussa, siellä missä lunta ei enää ole. Myös hierakat ovat lähteneet vauhdikkaaseen kasvuun; tarkkaa arviota siitä, milloin on kevään rikkakasvitorjunnan arvioitu ajankohta tänä keväänä, on hankala antaa, mutta monesti se on toukokuun 10:nnen päivän tienoilla, ja veikkaan että näin on nytkin. Omia peltoja on erittäin hyvä käydä tarkastelemassa nyt, tai viimeistään samalla kun tekee lannoitukset tai hieman sen jälkeen, ja tehdä tarvittavat rikkakasvitorjunnat oikealla torjuntahetkellä!

Näin hyvässä kasvussa oli hierakat Nilsiän suunnalla 24.4.

Huhtikuu kääntyy toukokuuksi ja EU-tukihakemusten täyttö pääsee kunnolla vauhtiin. Tämä keväthän menee ehtojen ja muidenkin hakuun liittyvien toimintojen osalta hyvin pitkälti samoin kuin viime kevätkin, mutta toki jotain pientä muutosta on aina. Harmillista on kyllä omasta mielestäni se, että esimerkiksi uusia luomusitoumuksia ei tänä keväänä voi jättää lainkaan. Monella tilalla, jolla luomuun siirtymistä on saatettu harkita jo pitkään ja nyt suunnitellakin jo pitkälle, jää nyt sitoumuspaperit odottamaan seuraavia keväitä. Linjaus on hieman ristiriidassa esim. luomuviljelyalaan liittyvien kansallisten tavoitteiden kanssa. Mutta ehkä ensi keväänä jo onnistuisi luomusitoumuksetkin…?

Niin tukimuutoksiin kuin kasvukauteen varautuminenkin olisi huomattavasti helpompaa, jos olisi se kuuluisa kristallipallo, josta näkisi mitä tuleman pitää, mutta ei sellaista taida vielä kenelläkään olla. Ehkä paras keino varautua tuleviin muutoksiin – ja toisaalta varautua haasteisiin, johtuipa ne sääilmiöistä tai mistä tahansa- on yrittää pysyä ”ajan hermolla”, tehdä havaintoja pellolla, navetassa ja reagoida asioihin ajoissa. Ja  jos ei itsekseen tule lähdettyä tarkastelemaan niitä nurmia niin pyydä minut kaveriksi 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *