Varma kevään merkki; tukihaun käynnistyminen! Tällä viikolla on päästy tekemään ensimmäiset tukihakemukset, lohkomuutokset ym. Lohkomuutoksethan suositellaan tehtäväksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta hallinnolle jää riittävästi aikaa käsitellä ne ennen tukihaun päättymistä.

Olen tänä keväänä ottanut käyttöön sähköisen allekirjoituksen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esim. lomakkeet, jotka asiakkaan on aiemmin pitänyt palauttaa kuntaan allekirjoitettuna (esim. korvauskelpoisuuden siirrot), pystytään nyt allekirjoittamaan sähköisesti ja voin palauttaa lomakkeet asiakkaan puolesta. Tämä nopeuttaa ja helpottaa hakemusten täyttöä olennaisesti.

Muuten kevät on käynnistynyt hieman hitaanlaisesti. Tällä viikolla yölämpötilat ovat pääsääntöisesti käyneet pakkasen puolella, ja päivälläkin on ollut melko koleaa. Kasvustokäynneillä on ollut vielä pipo tarpeen! Nurmien kasvu on käynnistynyt hitaasti, mutta uutta kasvua on jo selkeästi havaittavissa mm. timotein juurissa. Uuden kasvavan juuren tunnistaa siitä, että se on valkoinen. Samoin, jos epäilee talvituhoja eikä kasvuston päältä pysty vielä toteamaan onko kasvusto totaalisesti kuollut, kuollut, tumma, juuristo sen kertoo. Tätäkin asiaa kannattaa siis tutkia pintaa syvemmältä ?

Useamman kerran puhelimessa, etäpalaverissa tai tilakäynnillä on kerrattu myös oikeaa lannoitusajankohtaa; kannattaako lannoittaa, vaikka uutta vihreää kasvua ei vielä pellolla näy? On hyvä muistaa, että tukiehtojen mukaan lannoitteita ei saa levittää lumipeitteiseen tai routaantuneeseen maahan. Muuten nurmet kannattaa lannoittaa heti kun pellot kantavat. Mikäli yöpakkasia kuitenkin riittää, niin silloin lannoituksesta ei juuri ole hyötyä. Ensi viikolla ei näillä näkymin ole yöpakkasia täällä Pohjois-Savossa, joten nurmien lannoitukset alkavat varmaankin ensi viikon aikana.

…mutta rikkakasvithan eivät paljon pakkasista piittaa, ja esim. syysitoinen lutukka sekä leinikit ovat lumesta sulilla rinnepelloilla jo käynnistäneet kasvuaan. Samoin viheliäisempi torjuttava, pelto-ohdake. Onneksi meillä on hyvä valikoima kasvinsuojeluaineita, joita voidaan käyttää jo melko alhaisissa lämpötiloissa ja soveltuvat siksi kevättorjuntoihin hyvin. Esimerkiksi hyvin syysitoisiin rikkoihin tehoava Primus (tehoaine florasulami) voidaan ruiskuttaa jo + 2 o C:ssa.

Hierakan kasvua 27.4. Tällä lohkolla nurmi on jäänyt harvaksi ja se täydennyskylvetään.

Tätä kirjoittaessa täällä Pöljällä tulee lunta ja rakeita taivaan täydeltä, perinteinen vappusää siis ! Toivotaan suotuisasti etenevää, satoisaa kasvukautta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *