Helmikuussa on ollut useita mielenkiintoisia etäkoulutuksia tarjolla laajasti peltoviljelyyn liittyvistä aiheista. Tuntuu jopa, että kaikkiin mielenkiintoisiin ei mitenkään ehdi osallistua. Onneksi monet etäkoulutuksista nauhoitetaan ja nauhoitteen voi kuunnella vaikkapa kävelylenkin lomassa.

Yksi tärkeimmistä koulutuksista itselleni on luonnollisesti kevään tukihakuun liittyvä koulutus. Tukihaku avautuu näillä näkymin huhtikuun viimeisellä viikolla, paljolti vanhan totutun kaavan mukaan. Ympäristökorvaussitoumuksia jatketaan kuten viime keväänäkin; ohjelmakausi vaihtuu todennäköisesti vasta vuonna 2023. Myös voimassa olevia ympäristösopimuksia jatketaan jälleen vuodella, toteuttaen voimassa olevan hoitosuunnitelman mukaisia toimenpiteitä.

Esimerkiksi tämän tyyppiset laidunnukseen soveltuvat metsäsaarekkeet ovat mahdollisia ympäristösopimuskohteita. Metsäsaarekkeilla on suuri merkitys luonnon monimuotoisuudelle.

Tukitasot säilyvät ennallaan, mutta ympäristökorvauksen lietelannan sijoittaminen-toimenpiteessä korvattava enimmäisala nousee nykyisestä 60 %:sta 80 %:iin. Tämä on se hyvä uutinen ?

Huono uutinen on puolestaan se, että valvonnoissa ympäristökorvausehtojen rikkomukset ovat olleet kasvussa. Tästä syystä Suomessa joudutaan lisäämään valvontojen määrää. Yleisimmät puutteet ovat edelleen maanäytteiden puuttumisiin tai vanhentumiseen liittyvät puutteet. Muistathan, että tukiehtojen ja täydentävien ehtojen toteutumista tilallasi voidaan käydä läpi myös yhdessä Neuvo 2020-palveluna!

Ilahduttavasti myös tänä keväänä on mahdollista antaa uusia luomusitoumuksia. Jos olet pohtinut luomuun siirtymistä, ja tarvitset apua mitä kaikkea pitää osata huomioida ja tehdä, olethan rohkeasti yhteydessä! Myös luomuun siirtymiseen liittyvää kartoitusta sekä suunnitelmia voi osin tehdä Neuvo 2020-palveluna.

Toinen erityisen mielenkiintoinen tilaisuus oli Innostu tiedosta-hankkeen ”tilusjärjestelyt maatilan ja maaseudun kehittäjänä-koulutus. Tilaisuudessa kävi hyvin selväksi se, että hyvin toteutetussa tilusjärjestelyssä ei ole häviäjiä. Tällä hetkellä tilusjärjestelyselvitys sekä suunnittelu on maanomistajille ilmaista, eli maksettavaksi jää vain varsinaisesta toteutuksesta syntyvät kulut. Tarvittaviin tie- ja ojitustöihin on vielä saatavilla tukea 50 % kustannuksista!

Voisiko tämä olla mahdollista myös Sinun maatilasi kohdalla? Nyt jos koskaan mahdollisuus tilusjärjestelyihin tai -vaihtoihin kannattaa lähteä selvittämään. Kuva on 18.2. pidetyn tilaisuuden Maanmittauslaitoksen puheenvuorosta.

Suurimmaksi haasteeksi tai mahdolliseksi esteeksi, miksi tilusjärjestely ei voisi onnistua, kokemuspuheenvuoroissa nousikin asenne. Eihän anneta asenteen olla este täällä Pohjois-Savossa? Tilusjärjestelyillä tai -vaihdoilla voidaan merkittävästi parantaa maatalouden kannattavuutta!

Tilusjärjestely-tilaisuuden materiaalit sekä nauhoite löytyvät osoitteesta https://pohjois-savo.mtk.fi/web/mtk-pohjois-savo/kohti-tulevaa-ll ja uusi tilaisuus osallistua on 16.3. Ilmoittautuminen siihen löytyy em. sivuilta.

Ajatukset robotiikan hyödyntämisestä peltoviljelyssä taidankin jättää seuraavaan blogiin. Aurinkoista alkavaa maaliskuuta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *