No näin se kasvukausi ja syksykin hurahti mennä! Viimeksi kun blogia kirjoitin kuukausi sitten, oli viljojakin vielä jonkin verran puimatta, ja osa taisi valitettavasti jäädä puimattakin…Lannan levityksen viimeinen mahdollinen päivä on huomenna, samoin kuin syysilmoitusten jätönkin, monenlaisia deadlineja siis.

Lokakuussa kiersin useampana päivänä ottamassa maanäytteitä asiakkaitteni peltolohkoilta. Maanäytteet on hyvä ottaa näin syksyllä eikä jättää kevääseen siitäkin syystä, että lannoitushetkellä on lohkolla oltava voimassa oleva viljavuustutkimustulos. Se, että näyte on otettu ja analysoitavana, ei riitä. Syksy on siitäkin syystä otollista aikaa ottaa maanäytteet, että samalla voi tehdä paljon havaintoja maan vesitaloudesta tai kasvustoihin liittyen.

Raiheinä erottui selvästi tässä toisen vuoden nurmikasvustossa; olisikohan siemen lajittunut kylvön yhteydessä?

Märemmät kohdat pelloissa erottuvat monesti heikompana kasvustona, suurempana rikkakasvipitoisuutena, heinien tupasmaisena kasvutapana jne. Näistä havainnoista on hyvä antaa vinkkejä asiakkaille, kuivana kasvukautena kun ne märät kohdat tai mahdolliset salaojien tukkeumat eivät näy. Ja mikäli maanäytteestäkin voi havainnoida ruostetta, niin tukkeuman syy voi olla niinkin yksinkertainen kuin ruoste. Salaojien huuhtelu on mielestäni yksi peltojen kunnostustoimenpide, joka helposti jää tekemättä. Kartoitathan tilanteen viljelyssäsi olevien peltojen osalta!

Näin syksyllä suojaviljan korjuun jälkeen on erinomainen ajankohta havainnoida myös nurmien perustumista. Siinä näyttääkin olevan suuria eroja tämän kasvukauden jäljiltä; toki nurmen perustumiseen vaikuttaa moni muukin asia kuin kasvukausi. Mutta jos jotenkin asian yleistäisi niin kyllähän kuivuus ja suureksi osin erinomainen viljavuosi kuritti nurmien perustumista. Kasvustot ovat paikoin harvoja ja täydennyskylvö on monin paikoin tarpeen. Runsasmultaiset ja eloperäiset maat erottuivat kyllä syksyn peltokierroksella tässä asiassa edukseen; hienojakoiset rinnepellot edustavat sitä toista laitaa…

Tällä lohkolla nurmi oli perustunut erinomaisesti; runsasmultaista hietaa rasia täynnä 🙂

Perinteisesti täydennyskylvöihin lähdetään keväällä ensimmäisinä töinä, ja aikaa ei ole tuolloin hukattavaksi voimakkaan haihtumisen ja peltojen nopean kuivumisen vuoksi. Jos syksyllä on siis jo selvillä, tarvitseeko mitä lohkoja täydennyskylvää ja millä siemenellä, on talvi aikaa hankkia myös oikeat siemenet ja riittävä määrä! Myös syysitoisten rikkojen esiintymistä voi hyvin kartoittaa jo syksyllä ja tehdä siltäkin osin suunnitelmat valmiiksi kevättä varten.

Näinä päivinä tulee täyteen vuosi siitä, kun Peltotieto Oy perustettiin. Juhlia vietetään perjantaina yhdessä asiakkaiden kanssa. Vuosi on ollut kaikin puolin antoisa ja opettavainen ja haluankin jo tässä vaiheessa kiittää kaikkia asiakkaitani kuluneesta vuodesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *