Osallistuin viime viikolla LuomuKS- hankkeen järjestämään webinaariin aiheesta ”Sienijuurien merkitys peltoviljelyssä”. Webinaarissa Luken tutkijat Kalle Hoppula ja Kati Hoppula kertoivat sienijuurista yleisesti sekä Sotkamossa toteutetun kenttäkokeen tuloksista liittyen mansikan fosforilannoitukseen sekä sen vaikutuksesta mansikan sienijuureen.

Mutta mikä se sienijuuri oikein on? Sienijuuri eli mykorritsa on kasvin sekä sienen muodostama kokonaisuus, jossa sieni elää kasvin juuristossa symbioosissa kasvin kanssa. Viljelykasvien kanssa sienijuuria muodostavat sienet ovat yleensä keräsieniä, mutta useat eri sienilajit voivat muodostaa kasvin kanssa sienijuuria. Käytännössä sienijuuri muodostuu niin, että sienirihmasto tunkeutuu kasvin juureen ja kasvattaa juuren soluihin sienirihmastoa (keräsiä). Näiden kerästen välityksellä sieni ja kasvi vaihtavat vettä, sokereita sekä ravinteita ja elävät usein molempia hyödyttävässä symbioosissa. Sienijuuri onkin kasvimaailmassa enemmän sääntö kuin poikkeus, ja sienijuuria on kaikkialla suomalaisissa kivennäismaissa ja siellä kasvavissa kasveissa. Turvemaissa sienijuuria ei esiinny. Voimakkaasti sienijuurisymbioottisia kasveja ovat kasvit, joiden juurissa on muuten vähän juurikarvoja, kuten mansikka, sipuli ja esim. palkokasvit. Heinäkasvit ja viljat ovat heikosti sienijuurista riippuvaisia, koska niiden juuristo on muutenkin luontaisesti enemmän haarautuva ja niiden juurissa on myös juurikarvoja.

No mitä hyötyä kasville sienijuuresta on? Kasvin ja juuren symbioosi parantaa kasvin ravinteiden ottoa, ja erityisesti vaikealiukoisen fosforin ottoa. Symbioottiset kasvit ottavatkin fosforin ensisijaisesti sienijuuren kautta. Lisäksi sienijuuristo lisää kasvin juuristotilavuutta huomattavasti, mikä luonnollisesti parantaa kasvin veden saantia ja stressinsietokykyä. Tällä voi olla merkitystä erityisesti kuivana kasvukautena. Ja kun kasvien juuristo-tilavuus nousee, paranee myös maan mururakenne, veden- ja ravinteiden pidätyskyky, happitilanne…Toisaalta kasvi luovuttaa osan yhteyttämistuotteistaan sienelle, eli se myös tietyllä tavalla rasittaa kasvia.

Huolehtimalla pellon hyvästä kasvukunnosta huolehditaan samalla myös siitä, että pellon luontainen mikrobisto, kasvien juuret sekä sienijuuret voivat hyvin. Sienijuurisieniä suosivien kasvien käyttö viljelykierrossa (mm. typensitojakasvit), lannoitustapa sekä orgaanisten lannoitteiden käyttö edistää myös sienijuuren viihtymistä peltolohkolla. Ja lopuksi vinkkinä jatkoon; LuomuKS- hankkeelle on valmistumassa opinnäytetyö, jossa on selvitetty sienijuuren merkitystä erityisesti nurmikasveilla. Ollaanpa kuulolla 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *